Jeugdtheater- en musicalschool Drenthe is gestopt; wegens pensioen van Anita Ros. Zie nu www.leshuisvanhetnoorden.nl


De Ros Theater-en Musicalschool Drente is gestopt per 1 september 2022. De theater-en musical school wordt voorgezet door Lisanne Eshuis, www.leshuisvanhetnoorden.nl

Naschoolse talentontwikkeling archief Ros Theater-en Musical school Drenthe miv 1 september 2022

Kinderen 7-12 jaar

De Ros Theater- en Musical School Drenthe  gaf naschoolse talentontwikkeling op gebied van theater en musical voor kinderen tussen 7-12 jaar op basisscholen in Drenthe. Wij zijn van mening dat alle kinderen in hun eigen omgeving moeten kunnen kennismaken met cultuur, in dit geval met theater en musical. Wij weten ook dat het voor ouders vaak lastig is om de kinderen te halen en te brengen voor een cursus. En we weten dat scholen best wel meer aan cultuur willen doen maar dat dit niet altijd haalbaar is. Vandaar de theater- en musicallessen na schooltijd op school. Ouders zijn blij omdat ze nu meestal de kinderen alleen hoeven te halen. Scholen zijn blij omdat ze laten zien dat ze aan cultuur doen door ons in hun speellokaal lessen te laten geven. Want onder schooltijd is lang niet altijd aandacht voor cultuur. Kinderen zijn blij omdat ze in hun eigen veilige omgeving met theater en musical aan de gang kunnen. Verder is het goed voor het milieu want eigenlijk hoeven allleen de docenten te reizen.

Wat vinden wij belangrijk? In de lessen hebben wij de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen en het aanleren van theatervaardigheden belangrijk. We weten dat kinderen vrijer en sterker worden omdat ze zichzelf door de theater en musicallessen beter leren kennen en meer durven. ze worden vrij in een veilige omgeving. Ook leren de leerlingen theatervaardigheden en doen ze podiumervaring op aan het einde van een seizoen.

Aan het eind van het theatersseizoen spelen we onze voorstellingen in theaterzaal de Schalm van Podium Zuidhaege. Deze voorstellingen maken we zelf en alle leerlingen van de theater- en musicalschool spelen er in mee.

Kinderen krijgen informatie over ons via flyers van sportpret Tynaarlo (sport en cultuurpret Tynaarlo), de activiteitenladders van Noordenveld en Aa en Hunze, de NSA activiteiten van de gemeente Assen en via de nieuwsbrieven van de scholen. Verder doen we altijd mee met de Oktobermaand Kindermaand. Kinderen kunnen dan gratis een workshop volgen bij ons.

De overheid stimuleert dat kinderen spelen en bewegen. Voor ouders/verzorgers voor wie het lesgeld een bezwaar vormen om hun kind te laten deelnemen zijn er allerlei subsidies mogelijk. Zo kan ieder kind meedoen. Zie hiervoor subsidiemogelijkheden.

JongerenWe geven ook lessen aan kinderen in Podium Zuidhaege in Assen. Jongeren krijgen alleen les in Podium Zuidhaege. 

Visie jeugdtheaterschool

"Theater verrijkt het leven van kinderen en jongeren. Het geeft ze inzicht in zichzelf en hun omgeving. Door dit inzicht kunnen ze hun zelfvertrouwen ontwikkelen en hebben ze meer zeggenschap over hun leven. Tegelijkertijd roept theater een magische wereld op die vermaakt, ontroert en aan het denken zet. De jeugdtheaterschool streeft ernaar dat leerlingen zich ontwikkelen als speler en als theatermaker, zodat zij zelf de magische wereld van theater kunnen laten ontstaan om anderen te vermaken, te ontroeren of aan het denken te zetten".

Missie jeugdtheaterschool

Kinderen 7-12 jaarOnze missie is theaterdeducatie en talentontwikkeling voor kinderen en jongeren in Drenthe. De jeugdtheaterschool wil leerlingen, kinderen en jongeren uit Drenthe via theaterlessen bewustzijn laten ontwikkelen over zichzelf en de maatschappij en ze theatrale vaardigheden leren, waarbij ze de magie van het theater kunnen ervaren en leren maken.  

Eindvoorstelling

Aan het einde van het seizoen spelen alle leerlingen mee in een eindvoorstelling. Deze wordt meestal gespeeld in de theaterzaal De Schalm van Podium Zuidhaege in Assen. Voor iedereen is het altijd een fantastische ervaring om in een echte theaterzaal te staan en te spelen voor publiek.

De Zee (2022)
(Zondag)

Downloadvoorwaarden

De Zee (2022)
(Zaterdag)

Downloadvoorwaarden

Het Cadeau (2021)
(Zondag)

Downloadvoorwaarden

Het Cadeau (2021)
(Zaterdag)

Downloadvoorwaarden

Het Woud (2019)
(Zondag)

Downloadvoorwaarden

Het Woud (2019)
(Zaterdag)

downloadvoorwaarden

My Little Robot (2018)
(Zaterdag)

My Little Robot (2018)
(Zondag)

Space (2017)
Sofie (2016)
Assepoester (2015)
A Midsummer Night's Dream (2014)

Leerplan

JongerenDe jeugdtheaterschool werkt volgens een lesprogramma voor beginnende tot gevorderde leerlingen van 4-21 jaar. We werken bij de leerlingen aan het leren en ontwikkelen van de volgende competenties: houding, kennis en vaardigheden. Voor talentvolle en gemotiveerde leerlingen is er regelmatig een selectieklas. We streven ernaar dat leerlingen zich vrij op het podium durven bewegen en uiten en dat ze podiumbewustzijn ontwikkelen. 

In de lessen staat plezier in theater en de eigen ontwikkeling van de leerlingen voorop. De docenten vinden het volgende belangrijk:

  • de eigen ontwikkeling van de leerlingen
  • het leren van kennis en vaardigheden t.a.v. theater als kunstvorm. 

KleutersCursus kleuters: start bij voldoende aanmeldingen. Woendag 14.00-14.45. Opgave en info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De lessen worden gegeven in lokaal 1.19 van Podium Zuidhaege.

Dit is een leuke cursus voor kleuters in Drenthe die van zingen, dansen en toneelspelen houden. De docente sluit in haar les aan bij de belevingswereld van de kinderen. Ze vertelt verhaaltjes, zingt liedjes en speelt met de kinderen de verhalen.

Theater 6-9 jarigen: woensdag 14.45-15.45 Podium Zuidhaege

In de cursus gaat het om het inzetten van fantasie, durven spelen, vrij worden, expressie en spelplezier. de docent speelt minder mee en geeft meer opdrachten. we maken gebruik van verkleedkleren en muziek. De kinderen ontdekken zo of ze het leuk vinden om te spelen in lesvorm.

Theater 10+: woensdag 16.00-17.30 Podium Zuidhaege

Deze leerlingen krijgen les in elementair spel. Onderdelen zijn onder meer: concentratie, expressie en samenspel. Ze krijgen les in improviseren, ze leren de 5 w's, wie, wat, waar, wanneer en waarom en ze leren het spelen van kleine scene's. Belangrijk is dat kinderen zichtbaar plezier in spelen hebben, durven mee te doen en dat ze samenwerken. We werken met muziek, materialen en verkleedkleren.

JongerenTheater 13+: donderdag 18.30-20.00 Podium Zuidhaege

In deze groep zitten gevorderde leerlingen. Instroom na auditie is mogelijk. Aandacht ligt bij het verder leren improviseren. Je leert de regels en de begrippen die erbij horen. En je leert ermee werken. Je maakt scène's vanuit improvisaties. Je leert je bewust te zijn van je spelimpulsen en hoe je dit kunt inzetten in een scene. Je gaat naar elkaar kijken en leert het geven van feedback. Hiernaast wordt er gewerkt aan het leren spelen vanuit vaste tekst. 

MusicallesMusical 7-12 jarigen: woensdag 16.00-17.00

Als je van zingen, dansen en acteren houdt en graag de kneepjes van het vak wil leren dan is deze cursus echt wat voor jou. Je krijgt zangles, dansles en les in acteren. Aan elk onderdeel wordt een half uur besteed. Bij de zangles krijg je stemtraining en je studeert liedjes in. Bij de dansles krijg je bewegingsles en je leert choregrafieën. Bij het acteren krijg je les in het acteren bij een muscical. 

MusicallesMusical 13+: woensdag 17.00-18.30

Wil je schitteren op het podium? Wil je alles van jezelf inzetten? Je stem, je lijf, je emoties? Doe dan mee met deze cursus. Kom helemaal los en entertain je publiek. Je krijgt zangles, dansles en les in acteren. Aan elk onderdeel wordt een half uur besteed. Bij de zangles krijg je stemtraining en je studeert liedjes in. Bij de dansles krijg je bewegingsles en je leert choregrafieën. Bij het acteren krijg je les in het acteren bij een muscical. Aan de combinatie zingen en dansen tegelijk wordt ook gewerkt.